Minden napra egy story, Lackfi Jánostól

Újraértelmezi Lackfi János a magyar irodalom fogyasztási szokásait. Mai szituációba áthelyezve ír, olykor a Mátyás anyja című kétszáz éves Arany Jánostól származó balladáról, vagy a humor és költészet ötvözeteként megjelenő Himnusz-átiratáról.

 Az emberekben

ott a szándék a vers olvasásra, csak meg kell találni azt a módot, ahogy képesek befogadni. Verset a reggeli kávé mellé, vagy a buszmegállóban a buszra várva?

Egy olyan hivatalnok vagyok, akit azért fizetnek, hogy írjon. Átlagos ember az író, mint mindenki más.

Így született meg a minden napra egy story, avagy a napi Lackfi.  Sokszor egy mai szituációba áthelyezve ír, olykor a Mátyás anyja című kétszáz éves Arany Jánostól származó balladáról, vagy Örkény mobiljáról, de nem áll tőle távol a humor és költészet ötvözeteke sem ékes bizonyíték erre  Himnusz-átirata, erről  a szerző annyit mond, hogy próbál igazán jó ügyek mellé állni, nem beszél politikáról, ő így mondja el véleményét.

Az interneten

több ezren olvassák verseit, persze az, hogy ez milyen hatással van a könyvkiadásra, van-e egyáltalán,  egy másik kérdés? A legtöbb szerző arra panaszkodik, hogy hanyatlik a hagyományos könyvpiac. Átlagosan elfogy kétszáz, ötszáz kötet egy új kiadásból,  és ha ez a szám ezer fölött van, akkor a kiadó vezetője örömtáncot lejt a  folyosón.

A siker mennyire befolyásolja a költőt alkotói szabadságában? Ez egy olyan kérdés, amire nincs igazi válasz, hiszen Petőfi, aki joggal tarthat igényt az első magyar rock-sztár címre, mindig kereste, habzsolta a sikert,  József Attila csak vágyta, Pilinszky Jánost viszont egyáltalán nem érdekelte, úgy szólván csak önmagának írt, mégis mind a hárman kedvelt költők lettek.

Oda kell-e figyelni tehát az olvasói igényekre? Ahogy a költő mondja, ez nem minden esetben az ő hangja, hanem egy olyan hang, amit elég erősnek tart ahhoz, hogy publikáljon.

Minden napra egy story, Lackfi Jánostól” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s