Szívünk rajta könyvajánló program

Ebben a hónapban Kádár Annamária ajánlásával, J. Palacio: Az igazi csoda című könyvét hozta el nekünk a Szívünk rajta program. Ez a remek kezdeményezés 2014-ben indult a Bookline és az Unicef Magyar Bizottság közös könyvajánló programjaként, melyhez a Libri 2017-ben csatlakozott harmadik tagként. 

“A könyv alapjául egy igaz történet szolgál, olvasható az ajánlóban. Az írónő R.J. Palacio egyszer a kisfiával egy cukrászdában megláttak egy eltorzult arcú kisfiút és az írónő fia annyira megijedt, hogy elsírta magát. Milyen élete lehet egy olyan kisgyereknek, aki akárhová csak megy, mindig szörnyülködő, rémült tekintetekkel találkozik?”

TN6_ID22-301692

A könyv fülszövegét itt olvashatjátok:

“Egy csöndes átváltozás gyönyörű, humoros és olykor könnyekig megható története.” (Wall Street Journal)
August (Auggie) Pullman arcdeformációval született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Épp most kezdi az ötödik osztályt a Beecher Prep Iskolában, és ha valaha csöppentél már be újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csupán az arca nem hétköznapi. Vajon képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik? R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután egy ültő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.”

A kezdeményezés célja,

hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását, hogy gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb könyveket választhassák.

A Szívünk rajta szakmai csapat ( Kádár Annamária,  D. Tóth krisztta, Szinetár Dóra, Ruff Orsolya, Bényei Judit, Magyarosi Éva, Gyurkó Szilvia, többet erről itt olvashattok) és az „UNICEF Gyerekbarát Települések” olvasói a beérkezett ajánlásokat havonta elbírálják, és kiválasztják a három kategóriában (mesél, segít, fejleszt) a 4-12 éves gyerekeknek szóló legjobb könyveket, a rád talál kategóriában pedig a kamaszoknak szóló kiadványok kaphatják meg a Szívünk rajta matricát.

minden könyvnél vizsgálnak

  • szöveget:

Olyan könyveket keresünk, amik képesek inspirálni a gyerekeket, amiknek nyelvezete, stílusa egyedi. Nem didaktikus, vagy unalmas, hanem többszöri és hangos olvasás után is érdekes és szórakoztató marad nemcsak a gyereknek, de a szülőnek is. Odafigyelünk arra, hogy a szöveg érthető legyen, illetve párbeszédre inspirálja a szülőt és gyerekét. Fontos, hogy képes legyen érzelmileg is bevonni kicsiket és kamaszokat egyaránt, véleményformálásra, kritikus gondolkodásra késztesse őket.

  • képi világot:

Olyan könyveket keresünk, amik megragadják a képzeletet, amiknek egyedi, felismerhető stílusa vagy technikája van, és a gyerekeket önálló alkotásra sarkallhatják. Fontosnak tartjuk, hogy az illusztráció és a szöveg egyensúlyban legyen, egymást kiegészítsék, és hogy a könyv képi világa akár önálló alkotásként is megállja a helyét.

  • amitől több:

Olyan könyveket keresünk, amik a gyerekeknek maradandó élményt nyújtanak, és amik képesek arra, hogy valódi segítséget adjanak, fejlesszenek, továbbá magyarázatokat adjanak a nevelés során felmerülő kérdésekre.

mesél, segít, fejleszt, rád talál

KATEGÓRIÁNKÉNT KÜLÖN SZEMPONTOK ALAPJÁN IS ÉRTÉKELIK A KÖNYVEKET.

Figyelembe veszik, hogy a célzott korcsoport szükségleteinek, kognitív képességeinek megfelel-e a könyv szövege, megfogalmazása és képi világa. Fontos a segítségre szoruló terület egyértelmű, jól artikulált megjelenítése. A kategória könyvei között megtaláljuk az egyedi témákról szóló könyveket, a problémák, traumák feldolgozását, a gyerek és szülő közötti kommunikációt segítő írásokat.
 A könyvekben alkalmazott megközelítéseknek segíteniük kell a szülőket gyerekeik szükségleteinek felismerésében és megértésében, majd a felmerülő nevelési problémák megoldásában. Az egyedi vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló könyvek éppúgy szerepelnek az ajánlott kiadványok között, mint azok az írások, amik segítik a gyerekeket készségeik fejlesztésében, hozzásegítik őket érzelmeik könnyebb kifejezéséhez. A könyv képes legyen érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni, inspirálni őt. A könyvek kiválasztásánál a tizenéves célcsoport igényeit, szükségleteit, fejlettségét, érdeklődését tartják szem előtt, így olyan írásokat választanak, melyek reagálnak a való élet folyamataira, kihívásaira, azok értelmezésében, feldolgozásában segítik a tinédzsereket.

Ebben a hónapben ajánlják még:

Kis felfedezők –
A tanya

Kis felfedezők - A tanyaSzívünk rajta - Mesél

Gyertek kis felfedezők! Pattanjunk fel a traktorra és nézzünk körül a tanyán. Lessünk be a pajtába, az istállóba, szemléljük meg az állatokat, a gépeket, majd sétáljunk együtt a termőföldeken… Rengeteg felfedezni való vár!

Plüssmackó a barátom

Plüssmackó a barátomSzívünk rajta - Mesél

 

A kisebbekhez szól ez a kedves sorozat: tizenöt lélekmelengető történetet mesél el a mackókról vagy a tél csodáiról… A csodás illusztrációk révén hamar a család kedvenceivé válnak ezek a szép mesekönyvek, amelyeket nyelvezetük, illusztrációik és a meséik hossza alapján elsősorban a kisebb olvasóknak ajánlunk.

Legendás utazások –
Vonatok

Legendás utazások - VonatokSzívünk rajta - Mesél

 A Legendás utazások Vonatok című kötete lélegzetelállító kalandra invitálja a gyerekeket a vasút történetébe! A könyv bemutatja a vonatozás történetét, érdekességeit, míg a felhajtható részek és a kihúzható oldalak segítségével lenyűgöző látványban lehet része a gyermekeknek, megismerhetik a főbb mérföldköveket…

Pom Pom újabb meséi

Csukás István

Csukás István: Pom Pom újabb meséiSzívünk rajta - Mesél

Pom Pom, akit igazán nem ismer senki, de most leginkább egy szőrsapkához hasonlít, újabb történeteket mesél Picumak és nekünk Egylábú Esernyőmadárról, Durrbelebumról, Benzinszívó Szúnyogról meg a többiekről, akik eleinte galibát okoznak, de végül a kövér, okos, jószívű, csokiszerető madár…

 

forrás: bookline.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s