“Megrázó, és fontos.” Eheti Topik: a nők elleni erőszak

Nagy Koppány Zsolt az Olvasat oldalán azt fejtegette tegnap, hogy “inkább kevesebb, de igényes, mint kétségbeejtően silány könyvet érdemes vásárolni.”  És milyen igaza van. Nehéz kiválogatni azt, amivel igazán érdemes foglalkozni. Aztán eszembe jutott, hogy miért ne kérdezhetnénk meg, hogy mit érdemes olvasni attól, aki ért is hozzá? Minden héten egyszer, minden alkalommal egy új témában, mutatok nektek könyveket, – a kiadók ajánlásával -, amit valóban érdemes elolvasni.

Tegnap arról beszélgettünk, hogy nagyon megváltoztak az olvasási szokások (ha még van ilyen), rengeteg kihívás van a neten, ami olvasására buzdít. Szerintem ez remek kezdeményezés, de ez is alátámasztja azt a felvetést, amit fontos megemlíteni, hogy túltelíteni a piacot nem lehet, inkább kevés az igazán jó írás. Csak özönlik, mint egy gondolatfolyam a sok kép, hogy éppen más mit olvas, és nehéz dönteni.  Ezen a héten a téma a nő, vagyis egy kicsit pontosabban, olyan könyveket hozok nektek, melyeket nem csak azért érdemes elolvasni, mert megrázó, vagy figyelemfelkeltő művek, hanem fontos témák is egyben.  Hiszen a nők elleni erőszak kérdésével mindenképpen fontos, és kell is foglalkozni.

Jamie Melamed: Lányok csöndje

A lányok csöndje című könyről már korábban írtam nektek, melyről többet itt olvashattok. 

Kép forrása:  szembetuno.blogspot.hu

kép forrása: szembetuno.blogspot.hu

686341_4

A fülszöveget itt olvashatjátok:

A harmincéves Cordelia Hopkins életében látszólag minden nagyon rendben: imádott apja nagy szeretetben nevelte fel, szép kislánya, elbűvölő vőlegénye van, a munkájában – amely eltűnt személyek felkutatásából áll – rendkívül sikeres. Egy elfeledett emlékkép felbukkanása miatt azonban egy pillanat alatt mindez összeomlik: feltárul az eltitkolt múlt; kiderül, hogy semmi sem úgy igaz, ahogy ő azt addig hitte. Anyja mégsem halt meg évtizedekkel ezelőtt autóbalesetben. Apja elrabolta őt, megváltoztatta a családi nevüket, lakóhelyüket, s átírta egész addigi életüket.

Jodi Picoult – éppúgy, mint előző, A nővérem húga címú, nagy sikerű könyvében – izgalmasan, krimiszerű feszültséget teremtve, mesterien gombolyítja a cselekmény fonalát az emberi viszonyok-érzések, a szerelem, a szenvedély és a szülői szeretet útvesztőiben. Vajon előkerül-e az a személy, aki azt sem tudta eddig önmagáról, hogy elveszett?

Kovács Bálint: Puszild meg

Bálinttal még a MÚOSZ-ban dolgoztam együtt, és innen üzenem, hogy biztosan ott leszek a könyvbemutatón. A szerzővel Winkler Nóra beszélget, a kötetből felolvas: Bánfalvi Eszter.

Az esemény szövegét itt olvashatjátok, többet pedig itt tudhattok meg róla: 

“Winkler Nóra, Bánfalvi Eszter és a szerző, Kovács Bálint könyvbemutató estje március 29-én 19:00-tól a Premier Kultcaféban (Üllői út 2-4.)
Az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése nem csupán felkavarta, de el is gondolkodtatta a közvéleményt. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált.
Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?
Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató. Az esemény után Kovács Bálint dedikál, a kötet a helyszínen kedvezményesen kapható lesz!”

29497384_1643998755636276_8198887330389973919_n.jpg

kép forrása: libri

Nadia Murad: Az utolsó lány-Küzdelem az Iszlám ellen

4375910_5.jpg

A fülszöveget itt olvashatjátok:

Nadia Murad Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig – köztük a 21 éves Nadiát – elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudták. Nadia Murad nem némult el, sőt a hangja erősebbé vált és messzebbre hallatszik, mint valaha.

 

A végére pedig, egy személyes kedvencem. 1998. március 2-án az iskolába vezető úton a tízéves Natascha Kampuscht az akkor 35 éves, állástalan híradástechnikus, Wolfgang Priklopil egy fehér furgonba tuszkolta.

B910618

Órákkal később az elrabolt kislány lepedőbe csavarva egy sötét pincében találta magát. Nyolc év múlva szabadult ki, a gyerekkora fogságban telt el. A 3096 napban Natascha először meséli el hihetetlen történetét:
nehéz gyermekkorát, hogy mi történt pontosan elrablásának napján, hosszan tartó rabságát az öt négyzetméteres pincében, valamint a mentális és fizikai megaláztatásokat, amelyeket elrablója, Wolfgang Priklopil okozott neki. A 3096 nap valójában az emberi lélek diadalának története. Natascha a majdnem elviselhetetlen kilátástalanság helyzetében is lassan megtanulta, hogyan manipulálja fogva tartóját. Megtudjuk azt is, hogy az esélytelenséggel szembeszállva hogyan próbált kiszabadulni a fogságból.

Ez Natasha Kampusch története.

 

Kép forrása: vaskarika.hu, libri, lira, nlcafe

 

 

 

“Megrázó, és fontos.” Eheti Topik: a nők elleni erőszak” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s