Apokalipszis és irodalom

Csak pár napod van az életből. Pontosabban három. Mi lenne az első gondolatod? Ez a könyv egy barátság apokalipszise, mely egy történetet mesél el a bejelentéstől a katasztrófa megtörténtéig. Apokalipszis és irodalom. És persze ez még nem minden, ha a világvége másik értelmét vesszük alapul, úgy, mint feltárás, kinyilatkoztatás, akkor valami olyasmi magyarázatot is kell várnunk Hutvágner Éva: Örök front című könyvétől, hogy milyen emberi kapcsolatok széthullásáról is szól ez a történet. 

A könyvben egy szoros gyerekkori barátság széthullása mellett, a világ széthullása is megjelenik, akár keretként is szolgál a történet számára.  A szerző az Írók Boltjában a könyve kapcsán arról mesélt, hogy az apokalipszisről nem feltétlenül a világvége jut eszébe, hanem egy olyan sűrített helyzet, amikor tudjuk, hogy valaminek vége lesz, és ott minden meg fog szűnni.

A világvége hangulat a szerző dramaturgiai megoldása arra, hogy miként zárulhat le egy sorstörténet. Egy történet, mely két ember végletes összecsapódásáról szól. Kérdés persze, hogy választ ad-e a könyv arra, hogy miként képzeljünk el a világvégét?

Kijelölt pillanat a szereplők életében, hogy abban a közös érzetben osztoznak, hogy minden mindennel megtörténhet. Olyasfajta ídőítélettel dolgozik ez a történet, mely jó alibiül szolgál az apokalipszis.

A könyvet Máriás Attila illusztrálta, vagy, ahogy a szerző mondja:

“Az ő képregénye és az én szövegem kiegészíti egymást a könyvben.”

A teljes beszélgetést itt tudjátok megnézni.

4169052_5

A fülszöveget itt találjátok: 

Az Apophis kisbolygó a Föld felé közelít, és Budapest lakóin is eluralkodik a pánik. Júlia és Ágnes olyan egyformák, hogy akár ikrek is lehetnének, de nem azok. Az Örök front különös, érzéki barátságuk utolsó napjairól szól, melyben szöveg és rajz úgy egészíti ki egymást, mint egyazon arc két fele. Invenciózus és provokatív gesztusai radikálisan…

A könyvből egy részletet a Litera.hu adott közre, itt tudtok beleolvasni.

kép forrása: kultura.hu

 

 

Apokalipszis és irodalom” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s