Könyvfesztivál, nem csak intenzív könyvfogyasztóknak

Ma elkezdődik a Könyvfesztivál, ezt még az is tudja, aki lényegében a könyvektől függetlenül éli életét. Tegnap még a macroökonómia tanárom is a “Tíz könyv, amiért érdemes kimenni a Könyvfesztiválra” típusú cikket olvasta. Egyszóval, mindenkit érdekel legalább egy könyv, amiért kimegy. Nektek pedig intenzív könyvfogyasztóknak, mindjárt megmutatom, hogy melyek azok a könyvek, amikről hamarosan ti is olvashattok itt a Kata könyvespolcán,  már csak azt kell kitalálnom, hogy milyen táskával érkezzek, mielőtt haza hozom őket. 

Az idei év kétségtelenül Daniel Kehlmannról szól, hiszen úgy, mint tavaly Orhan Pamuk, ebben az évben a Könyvfesztivál díszvendége ő lesz. Nem hagyjuk ki az új regényét, ez a Tyll.  Erről többet itt találtok.

4448940_5Ha Shakespeare ma élne, és regényt írna, az éppolyan volna, mint a Tyll.
Tyll Ulenspiegel, a halhatatlan tréfacsináló a harmincéves háború zűrzavaros időszakában és időszakából teremt karneváli mulatságot. A szórakozott molnárt boszorkányperbe fogják, a fia, Tyll ezután fogadott nővérével útra kel: vásári mutatványosként végigjárja a háború dúlta Európát, mint udvari bolond pedig még a Téli király palotájába is eljut. Vagy mindez csupán a képzelet műve? Az olvasó csak kapkodja a fejét a kalandok végeláthatatlan tükörjátékában, ahol elmosódik a határ fantázia és realitás között, mígnem átveszi az irányítást a mese áradása.
Daniel Kehlmann, a kortárs európai irodalom egyik legjelentősebb szerzője eddigi fő művében elképesztő lendülettel hirdeti, hogy bár az ember meghalhat, az életöröm halhatatlan.

A második, melyről hamarosan itt is olvashattok, Finy Petra új könyve, az Akkor is.

1445572_2Salamon Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez.
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni?
Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet.

1472856A harmadik, melyről már korábban írtam Uj Péter könyve lesz, az Önbizalompunpa, mely tényleg egy kicsit  úgy hangzik, mint egy közös lélek megújító tréning, melyet mondjuk Adrea, a terápia vezetője kis körben ülve, néha szót ad a jelenlévőknek. Majd mindenki, kicsit félénken elmondhatja a problémáját, amiért jelen van. Nos, hát elmondja, de ezen a tréningen nincs Andrea, és nincs senki más, csak Uj Péter, és az olvasók. És bavallom, hogy elfog a nosztalgia, amikor azt olvasom, hogy Szerda, nagy betűvel kezdve, pláne, hogy rovat.

A fülszöveget itt találjátok. Ömbizalompunpa: a felszínesség alapos szájba törlése; nosztalgiaenciklopédia; az agyhalál elleni agyhalál. Tavaszi tárlat egy elveszett világról, egy elfeledett nyelven.
Uj Péter több mint húsz évig (egészen a lap megszűntéig) írta a Népszabadság Szerda című rovatát. A rövidke, humoros szövegek hol publicisztikába, hol szimbolista prózába, hol posztmodern szövegfolyásba hajlanak, de a sorozat minden egyes pontján stabilan őrzi csipkelődő derűjét. Uj Péter nyelvi leleményei az egész magyar újságírást megváltoztatták, mondta a szerzőről egyik korábbi szerkesztője, Kelen Károly. Az Ömbizalompunpa nem csak retrospekt szöveggyűjtemény, de egyben az elmúlt 25 év sajátos, groteszk tablója is. Író-FPS: belső nézetű lövöldözés nyelvi patronokkal.

A  negyedik:

4489008_5.jpgA Szomszéd folytatása és előzménye is Zoltán Gábor 2016-ban megjelent Orgia című regényének. A jelentős érdeklődést keltett könyv a tizenkettedik kerületi nyilasok 194-45-ös tetteit mutatta be úgy, ahogyan azt eddig más irodalmi alkotás meg sem kísérelte. A szerző, aki a helyszínen nőtt fel, próbálja megérteni és megértetni, hogy mi vezetett a véres eseményekhez. Egykori és mai szomszédai, Márai Sándor, Jávor Pál és Solti György, valamint sok más híres és kevésbé nevezetes ember nyomába szegődik. A Szomszéd nem annyira gyötrelmes olvasmány, mint az Orgia, de a múlt és az emberi viselkedés hasonló mélységeibe visz.

 

Ami még nagyon érdekel a nagy visszatérés után Tisza Kata, A legjobb hely a városban te vagy című könyve, mely a Scolar Kiadó gondozásában jött ki.  Azt mondják róla, hogy “egy rendhagyó terápiás verseskötet, ami műfajt teremt és hiányt pótol.”

Ötödik:

PÉNTEK ORSOLYA – Dorka könyve

A fülszöveget itt találjátok.

1404384_1.jpgPéntek Orsolya regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el, a Kádár-kori Magyarországra született ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Míg Az Andalúz lányai (2014) a festőművész Eszter hangján szólal meg, Dorka könyvében a matematikus Dork meséli el a budapesti gyerekkor, a kamaszfejjel átélt rendszerváltás és széteső Jugoszlávia, valamint a kétezres évek közös történeteinek elhallgatott vagy épp eddig ismeretlen oldalát. Isztriai halász ükapa, fiesolei szépanya, bécsi és szekszárdi dédapák, budai és pécsi nagyszülők emlékein át elevenedik meg Firenze, a monarchikus századelő, az építkező Bécs, a gazdag kereskedőváros, Szeged, a háborús Pécs és Budapest.

 

Bónuszként két kép, hátha segít választani.

Scolar Kiadó új megjelenések:

30709222_2013064715389411_2502421179860516864_n.jpg

Magvető Kiadó új megjelenések:

30727089_2165993770093986_1449373221257216000_n.jpg

Itt pedig a Kalligram Kiadó dedikálásainak időpontjai:

A Kalligram Kiadó szerzői az alábbi időpontokban dedikálnak a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Kalligram standjánál.

április 21., szombat

13:00-14:00 KIRÁLY KINGA JÚLIA – Apa Szarajevóba ment
14:00-15:00 POÓS ZOLTÁN – Étvágy az imákra
15:00-16:00 MARKÓ BÉLA – Bocsáss meg, Ginsberg
16:00-17:00 PÉTERFY-NOVÁK ÉVA és PÉTERFY GERGELY – A panda ölelése
17:00-18:00 ZOLTÁN GÁBOR – Szomszéd

április 22., vasárnap

11:00-12:00 PÉNTEK ORSOLYA – Dorka könyve
13:00-14:00 SZEIFERT NATÁLIA – Az altató szerekről
14:00-15:00 SZILÁGYI MÁRTON – Mi vagyok én? (Arany János költészete)
15:00-16:00 HONT ANDRÁS – Senki földjén harmadszor
16:00-17:00 PÉTERFY-NOVÁK ÉVA és PÉTERFY GERGELY – A panda ölelése
17:00-18:00 ZOLTÁN GÁBOR – Szomszéd

forrás:

Magvető fészbuk oldala, Kalligram, Scolar, Pexel.com

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s