“Mindegy, csak olvassanak. Az olvasás egy attitűd.”

A fidelio.hu Bárdos Andrással, a 21. század Kiadó vezetőjével készített egy interjút, ami igen pozitívra sikerült. Bárdos arról beszélt, hogy Angliában és az Egyesült Államokban is látszódik, hogy az e-book piac egy kicsit szűkül. Az e-book kihívta a nyomtatott könyvet és a nyomtatott könyv megnyerte a párbajt. A könyvek print piaca nő, ennek pedig az az oka, hogy a kiadóknak lett válasza az e-könyvre.

Nem csak tartalom, amiben betűk vannak

A könyv, mint képzőművészeti alkotás? Miért ne? Olyan mű jön létre, amit akár ki lehetne állítani egy múzeumban, mondja Bárdos András. A kiadóvezető beszélt arról is, hogy az e-könyv kényelmes megoldás lehet arra, hogy praktikusan magunkkal vigyük, hiszen így nem kell cipelnünk három könyvet, (milyen pozitív hozzáállás :)) de nem helyettesíti az igazi, kézzelfogható olvasásélményt. Az e-book kihívta a nyomtatott könyvet és a nyomtatott könyv megnyerte a párbajt – de legalábbis el nem veszítette. Az e-book ilyen módon megmenti a nyomtatott könyveket, mondja Bárdos.

“Ki kell takarítani az olvashatatlan kötelező irodalmat az iskolákból!”

Nos, ezen a ponton az jutott eszembe, talán ez lehet a kulcsa az egésznek. Hiszen az iskolai kötelezők, melyek épp száz évvel ezelőtt megírt történeteket mesélnek el, már nem biztos, hogy a mai fiataloknak is érdekesek, akik talán korábban beszélik az ipad nyelvét. Aztán magamat cáfolva újabb gondolatként, hogy nagyon sajnálnám, ha a gyerekek nem ismernék a klasszikusokat, és ezzel vissza is kanyarodhatunk az alap felvetéshez, hogy ki kell-e takarítani az olvashatatlan kötelező irodalmat az iskolából?

Aztán persze továbbgondolva, adott az a nem túl vidám felvetés, melyről korábban már írtunk, hogy kell-e egyáltalán irodalomoktatás, melyet a metazin.hu-n megjelent írás indított el. A cikk az irodalomellenességről, valamint a bölcsésztudományok válságáról szól, és azt fejtegeti, hogy a mai szépírók aláássák a tekintélyt, rombolják az erkölcsöket, torz képet festenek a valóságról, illetve azt vetették szemükre, hogy tevékenységük semmilyen kézzelfogható társadalmi haszonnal nem jár. Az írás apropója William Marx francia irodalomtudós januárban megjelent Az irodalom gyűlölete című műve volt.” És ha már szakma, akkor az is egy érdekes megközelítés, melyet Kukorelly Endre mondott egy beszélgetésünk során, amit nagyon fontosnak tartok.  Az író azt mondja, hogy

valóban nem túl rózsás a helyzet, ami az olvasási szokásokat érinti. Persze, ha az okokat keressük, azt mindenképpen fontos megemlíteni, hogy túltelíteni a piacot nem lehet, inkább kevés az igazán jó írás. De hosszútávon arra kell gondolnunk, hogy ha egészen kicsi kortól a gyermekeket kulturális zajjal vesszük körbe, akkor később majd nem is tudnak ettől szabadulni, elvonási tünetei lesznek kulturától megfosztott perceiben.

A kulturális zaj pedig csak rajtunk felnőtteken, szülőkön múlik, hogy mennyit adunk belőle.

 

kép forrása: bussines oinsider

forrás: fidelio.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s