Heti Topik, szórakoztat az irodalom

Nehéz kiválogatni azt, amivel igazán érdemes foglalkozni. Legyen az krimi, sci-fi, romantikus, erotikus, humoros, fantasy,  talán a legjobban fogyasztható témák, ha könyvekről beszélünk. Ezen a héten a heti Topik szórakoztató irodalommal foglalkozik. Itt jönnek a legjobb könyvek a fenti témában, amiket valóban érdemes elolvasni.

A bookline sikerlitáját érdekes megnézni, részben mert ennek “segítségével figyelemmel kísérhető az olvasói érdeklődés iránya és főbb preferenciái, hosszú távon jelzi az olvasási szokások, a különböző műfajokhoz való viszonyulás alakulását”,  részben pedig remekül mutatja, hogy a szórakoztató irodalom valóban a legfogaszthatóbbak közé tartozik.

A bookline listája első helyén a Szeretlek, anya! – 31 őszinte vallomás című könyv áll.

TN6_ID22-304048.JPG

“Ahogy megpillantottuk a zseniális művész, Quentin Gréban festményein az anyákat, éreztük, hogy mennyire jó lenne magyar alkotókat felkérni; írják meg gondolataikat, meséiket, vallomásaikat a belga illusztrátor képei mellé, írja a fülszöveg.
Így állt össze ez az album, telis-tele hiteles írásokkal az anyaság sokszínűségéről.
Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa , Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Tordai Teri, Turi Tímea, Ungár Anikó – ők vállalták, hogy megosztják velünk érzéseiket, emlékeiket, történeteiket.
Lepjük meg édesanyánkat, nyújtsuk át annak, aki épp anyává válik, olvasgassuk gyerekeinkkel, hátha könnyebb lesz átadni, hogy mit jelent: Szeretlek, anya!

a könyvről bővebben itt tudtok olvasni.

ID22-302072.JPGMár nem először ajánlom, Dan Brown Eredet című könyvét. A Bookline listája harmadik helyezettje, többet itt tudhattok meg. 

“Dan Brown A Da Vinci-kód, minden idők egyik legolvasottabb könyvének a szerzője. További három bestsellert is írt, amelynek Robert Langdon, harvardi szimbólumkutató a főhőse: Inferno, Az elveszett jelkép, Angyalok és démonok. Két másik thrillere is nemzetközi sikert aratott: A megtévesztés foka és a Digitális erőd.”

 

 

TN6_ID22-304087.JPGÉrdekes változáson megyek keresztül, ami Szabó T Annát illeti. Részben, mert kifejezetten nem hittem abban, amit “csinál”, részben pedig azért mert a legnagyobb pozitív csalódásom egyike. 🙂 “A Töréstesztben megismert indulat, a vadság és a harag, amely meglepte Szabó T. Anna olvasóit, ebben a kötetben szomorúsággal és szenvedéllyel vegyül, ám ezúttal nem a párkapcsolat áll a középpontban, hanem az egyén és a család. Ez a könyv úgy keres otthont a világban, hogy nyitva hagyja az ablakot az égre.”

A könyvről többet itt találtok.

 

Nem csupán a Bookline-ra érdemes figyelni, hiszen ha már könyvek, akkor a legfrissebb újdonságokat hol máshol láthattuk, mint a 25. Könyvfesztiválon? A Libri listázza, én pedig megmutatom nektek.

szomszed.pngZoltán Gábor: Szomszéd

Zoltán Gábor 2016-os, Orgia című könyve – amely a Libri irodalmi díjak rövidlistájára is felkerült a tavalyi évben – a budai nyilasterror addig feldolgozatlan témáját bontotta ki, olyan nyersen, mégis precízen, hogy olvasása közben mi is szinte a gerincünkön éreztük a bakancsok nyomát, a nyilasok zsidó és nem zsidó áldozatai által átélt elemi iszonyatot. A Szomszéd nem kevésbé erőteljes folytatása ennek a regénynek, egyszerre beszéli el az Orgiában felfejtett események előzményeit és következményeit. Éles vonalakkal festi meg a XII. kerületet 1944-ben átjáró terror lélek- és térrajzát, kiássa a Városmajor épületei alá betonozott tömegsírokat, és hangot ad az ott talált holtaknak. Zoltán Gábor, miután a témát kutatni kezdte, bevallotta, hogy ez a téma valószínűleg már soha nem fogja magára hagyni, ezt nem lehet egyszerűen megírni és továbbmenni. A könyv elolvasása után pedig mi is hasonlóképp érzünk: hogy valami nyakon ragadott minket, ami többé nem ereszt. A könyvről többet itt tudhattok meg.

4376248_5.jpgDmitry Glukhovsky: Text

A valódi kultkönyvsorozattá vált Metro-trilógia szerzője ezúttal nem a posztapokaliptikus jövőre, hanem a nem kevésbé bizarr jelenre vet egy mélyreható pillantást. A regény – ami egyszerre thriller, kémtörténet, lélektani regény és populáris szociográfia – arról az alig 10 éves tendenciáról állít fel ijesztően pontos kórképet, ahogy okostelefonjaink eluralták a mindennapjainkat. A telefonunkkal már nem csak telefonálunk. Rajta keresztül levelezünk, intézzük hivatalos teendőinket, fizetünk, fényképezünk, tájékozódunk, olvasunk, emlékezünk. Ez által pedig a benne tárolt információ szinte tökéletes – és egyre tökéletesebb – lenyomata lesz személyiségünknek. Ha elveszítjük, ha olyan idegen kezekbe kerül, amelyek ki tudják játszani az így felhasználhatóvá váló információmennyiséghez képest nevetséges biztonsági zárakat, annak az egész életünket adjuk a kezébe. A könyvről többet itt tudhattok meg. 

 

elohivas.pngSusan Faludi: Előhívás – Mindent apámról

Egy magyar származású New York-i újságírónő nem mindennapi nyomozásáról szól ez a könyv. Eddigi pályafutása során az amerikai társadalom férfi-női viszonyait vizsgálta, egy 2004-ben kapott e-mail hatására aztán ugyanezt a témát egyetlen ember prizmáján, a saját édesapja élettörténetén keresztül kellett átszűrnie, teljesen új megvilágításba helyeznie. Faludi édesapja idős korában döntött úgy, hogy “előbújik,” és Thaiföldön nővé operáltatja magát. A férfi, akit Susan egy a kötelességek elől menekülő macsónak ismert meg, nőként ért révbe, és a lányát kérte meg, hogy írja meg történetét. A személyes és az egyetemes történelem egybemosódása nyomán egy olyan életpálya rajzolódik ki a szemünk előtt, ami egy kicsit mindannyiunké. Út- és identitáskeresés, válságok és sikerek elevenednek meg a könyv lapjain.  A könyvről többet itt tudhattok meg. 

A listának pedig nincs vége, ahogy az enyémnek sincs. Még nem beszéltünk Bödőcs Tibor: Addig sem iszik című könyvéről, Karafiáth Orsi Szirénjéről, Oravecz Imre: Ókonti című művéről, J.R.R. Tolkienről, Margaret Etwoodról, MAJGULL AXELSSONról, Tisza Katáról, Cecelia Ahernről, Jody Picoultról, vagy Kertész Erzsi Panthera 3 című regényéről.

És ha ez még nem lenne elég, felnőttirodalom a Lírától, és úgyanitt Humor, aki erre vágyna.  És a végére plusz egy. GÖRÖG IBOLYA 1987 és 1999 között dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán.”, pár évvel ez előtt nekem is tartott előadást, most pedig itt a legújabb könyve, a Summa summarum, melyet mindenkinek ajánlok. ” A könyvről többet itt tudhattok meg. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s