E heti Topik, avagy kilenc plusz egy szuper gyerekkönyv, amit nem szabad kihagyni

Ezen a héten a heti Topik gyerekirodalommal foglalkozik. Tudom, nincs könnyű dolga annak, aki próbál meggyőzni akár egy ovist/kisiskolást, vagy kiskamaszt, a fiatalokról nem is beszélve, hogy az olvasás szuper elfoglaltság. Azért én mégis megpróbálom, hiszen most épp van segítségem. A kulturgyerek.hu  nem kis missziója, hogy a gyermekirodalom minél szélesebb közönséghez eljusson. Az oldalon jobbnál jobb könyveket találtok. Mutatok most néhányat.
Kétségtelen, hogy az állatos mesék hódítanak öt-hat éves korban (sőt talán még utána is). Most rögtön beugrik Rigó Béla: Nálatok laknak-e állatok című könyve, vagy Jill Tomson: A bagoly, aki félt a sötétben című könyve.

Rigó Béla.gifSlágerverseit gyűjtötte össze Rigó Béla. Negyedszázada énekli a Kaláka a címadót, a kötetzáró Szerelmes giliszta pedig már négy évtizede van műsoron.
A könyv kétharmada új anyag. A Szójátszótéren nyelvi mutatványosok, szóakrobaták szórakoztatják a közönséget. És nemcsak állatoknak lesz emberarcuk, hanem élettelen tárgyaknak is.
Két családdal is megismerkedünk. Egy kisfiú panaszkodik képeslapjain a nagyinak, és egy kislány mesél a nagyapjáról, aki koszorús költő A könyvről többet itt tudhattok meg.   

 

 

20171108_121814_resized-325x475.jpg

Hupp, a bagolyfióka. Dundi és bolyhos. A szeme nagy és kerek. A tolla puha és pihés. Minden szempontból tökéletes, kivéve egyetlen dolgot… Nem szereti a sötétet. Ezért nem tud vadászni menni a szüleivel. Ezért mindig éhes és a szülei mindig fáradtak. Muszáj tenni valamit! A mamája végtelen türelemmel hagyja, hogy fiókája maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség. A világhírű olasz illusztrátor, Anna Laura Cantone kócos, elrajzoltan megnyerő fizimiskájú figurái tökéletesen illenek a mese hangulatához. Ajánljuk nagy ovisoknak és kisiskolásoknak, akár önálló olvasásra is. A könyvről többet, itt tudhattok meg.  

Ide most hadd szúrjam be Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska című könyvét, de nyugodtan mondhattam volna a Négyeshatost is, mely a gyerekeimnek nagyon tetszett.

836210_5.jpgEz egy mese. Ő a hősöm. Királylány. Az ismerősöm. Hogyha van egy lazább hetünk, elég gyakran beszélgetünk… Én kérdem, ő válaszol: ez a mese róla szól. – Pimpáré királykisasszonyt királyi szülei férjhez akarják adni, jönnek a kérők, akik mind pályáznak Pimpáré kezére, de ő elutasítja őket, hiszen nem szülői önkény hatására, hanem szerelemből akar férjhez menni. A királykisasszonyt azért akarják a szülők férjhez adni, mert kiürült a kincstár, és a királyi udvar csődben van, s gazdag kérőben reménykednek. Ám abban a pillanatban, amikor Pimpáré kikosarazza az utolsó kérőt, hatalmas porfelleg és szélvihar támad, sötét lesz, és a királykisasszonyt elrabolja a Varjúkirály és a fia. Vakvarjúcska hites feleségének tekinti az ölébe pottyant királylányt, aki persze vonakodik. Ám Vakvarjúcska három próbát is kiáll, amelyben megvédelmezi Pimpárét, előbb a szarkák, majd a vadkutyák, végül az utcakölykök támadását veri vissza. A próbatételek közben megsérül és meg is vakul, s most Pimpárén a sor, hogy védelmezze és bizonyítson. Elhatározza, hogy hazamegy királyi szüleihez, akiknek már bizonyára hiányzik egyetlen leányuk. Közben fény derül arra is, hogy Vakvarjúcska valójában elvarázsolt királyfi, apjának palotáját valaha haramiák gyújtották fel és égették porig, csak ő és felséges apja menekült meg, és a tűzben koromfekete varjúvá változott. Ám ha megtalálja mellette tűzön-vízen át kitartó párját, talán ismét visszaváltozhat. 

Aztán, ahogy haladunk tovább az időben, úgy mélyülünk el a képzeletben. Hol Dániel András kuflijai nyűgözik le a gyerekeket, hol  Tóth Krisztina Felhőmeséi.

Kuflik.jpg

Nahát! Ki hitte volna, hogy a kuflik elhagyják a kupacukat, és tengerre szállnak? Vajon tényleg elindulnak, végigplocskolják a rét pocsolyáit, hogy a tengeren megküzdjenek a természettel és más tengeri kalandorokkal? Te el tudod képzelni a kuflikat egy igazi tengeri csatában?
Na ugye, hogy mindenütt jó, de a legjobb egy kuflikupacon henyélni! Az egyetlen bökkenő, ha a végtelen heverészés közben egyre szutykosabb lesz a kupac. Talán itt volna az idő, hogy egy kicsit kitakarítsanak, legalábbis Hilda szerint…
Kalandozz a kuflikkal a kupacon innen és túl!

toth-krisztina-felhomesek-head

Hogy mi lett a kis denevérrel, aki madár akart lenni, hogyan gyógyult meg a kis hal, akinek megsérült az uszonya, hogyan élnek a szappanbuborékok, mit tudhatunk meg egy majdnem százéves bácsitól és a vízisiklók királyától? A Felhőmesékből választ kaphatunk kérdéseinkre és megismerkedhetünk egy csodálatos kislánnyal, Lilivel, aki kíváncsi, tele van ötletekkel, és mindig helyén van a szíve, ha arra van szükség. 

Elérkeztünk reményeim szerint az aktív könyvfogyasztó tizenévesekhez.  Eleven és szellemes stílusával Bosnyák Viktória szerfelett élvezetes módon ejti rabul az olvasót, és többé nem is engedi könyve lapjairól. A Tündérboszorkány az egyik legszórakoztatóbb könyv, ennek a korosztálynak.

1114553_5-325x475

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A könyvtáros néni nevéhez hűen igazán morcos, egyesek szerint egyenesen ijesztő Morcz Aranka. Laci és az ikerlányok, Sári és Dóri, illetve Dóri és Sári azonban szerencsére nem olyan ijedősek. Végül persze az is kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik…
A Tündérboszorkány-trilógia további részei:
2. rész: Klott Gatya, ne fárassz!
3. rész: Analfa visszatér

Berg Judit Rumini-sorozata, mely fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, telitalálat lehet a gyerekeknek, hat-tíz éveseknek ajánlják ezt a művet.

729871_5Hallottatok már Pelevárról? Egy távoli sziget fővárosa. Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; csak itt árulják a híres látóüveget, amivel a falon is át lehet látni; de van még örökké világító mécses, láthatatlanná tevő kalap, soha ki nem fogyó gyümölcskosár, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve.
A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén Egérország legkiválóbb matrózaival, Negróval, a szigorú fedélzetmesterrel, Ajtonnyal, a hajószakáccsal, a nagy tudású Cincogi doktorral, és két mindenre elszánt hajósinassal, Ruminivel és Balikóval. A könyv Interneten is megrendelhető itt

Félix.jpgNos, a következő könyv talán a kiskamaszoké, hiszen a fülszöveg szerint Félix szerelmes Aminába, és ez elég nagy baj, mert amúgy allergiás a lányokra. Mit tegyen? Fordulatokban bővelkedő történet, hiszen a szerelem nem veszélytelen dolog! Belépés csak saját felelősségre!…

 

 

 

 

1459697_2.jpg

Elérkeztünk a majdnem felnőtt kategóriához. 2018. február 27-én jelent meg a Menő Könyvek gondozásában, a Rólam-Neked sorozat égisze alatt, egy újabb fiatal szerző és A Pulcsiban alszom című könyv, Bencze Blanka könyve. Fontos témát dolgoz fel, hiszen a szerző pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket. Mondhatni kamaszregény. A pulcsiban alszom című könyv szerzője Bencze Blanka, 1999-ben születtem, a főhőse Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik.

Plusz egy: a Lili és a bátorság című könyv, nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szól. Az elmúlt években egyre több gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszakra derült fény. Gyermekotthonok, budapesti elit gimnázium, egyházi intézmények, bevásárlóközpont nyilvános vécéje… Ha kételkednénk abban, hogy napjainkban ez mennyire valós probléma, akkor itt a ​Beszélj róla! oldal, ahol megtörtént eseteket mesélnek el túlélők százai!

18333403_fa85b03ad7ee022a790ecb63bcb26dd2_wm

Sajnos bármennyire törekszünk rá, de nem tudunk mindig, minden helyzetben ott lenni, résen lenni és megvédeni a gyermekeinket. Amit viszont megtehetünk, hogy beszélgetünk velük. Nem rémisztgetjük őket, hanem beszélgetünk velük, az életkoruknak megfelelően. Mert a felvilágosítás az egyetlen módja annak, hogy biztonságban tudjuk őket.​ A szexuális abúzus érzékeny téma, sok esetben nincs szülői minta arra, hogyan is fogjunk hozzá, az erről való beszélgetéshez. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a mese a 6 év feletti gyermekeknek és szüleiknek.

A könyvet itt tudjátok beszerezni.

forrás: kulturgyerek.hu, pecsma.hu, hintafa.blog.hu,

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s