Ne olvassál, minek az? Játszoggyál.

Bartos Erika nevét leginkább a Bogyó és Babóca könyvek kapcsán ismerhetjük. A Könyvhéten vettem meg a fiaimnak a Brúnó sorozatot, mely a fülszöveg szerint, egy hatkötetesre tervezett sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

Bruno-budapesten-sorozati-logo.jpg

Kezdeném azzal, hogy nem könnyű lekötni a figyelmét egy 5 és 7 évesnek a telefonok, videójátékok és minden más mellett. Azért én folyton megpróbálom. A Brúnó-sorozat telitalálat volt. Persze ez leginkább a rendszeres olvasáson, esti meséken is múlik és nem mellesleg hiába erőltetnék olyan történetet, amit halálra unnak. A Brúnó-sorozat egy kisfiúról szól, aki a Balatonról költözik Budapestre. A mű taglalja a nagyvárosi élettől való félelmét, valamint az elvesztett barátok miatti szomorúságát. A beilleszkedés után pedig, ha elolvassuk az eddig megjelent két kötetet, virtuális utazást tehetünk Budapesten.
Nem titok könyvmoly lévén sokkal fontosabb számomra, hogy gyerekeim olvassanak, vagy könyvekkel nőjenek fel. Szabad délutánok alkalmával végig járjuk a várost, megmutatom nekik pont úgy Budapestet, ahogy a könyvben az apuka a kisfiúnak.  Egy délutáni séta közben megálltunk a Király utcai játszótéren. A kisfiam belevetette magát a játékba, a nagy pedig elővette a könyvet és olvasta egy padon. Mellettünk egy kislányt és a nagymamáját épp a semmittevésbe ojtott unalom kötötte le. A kislány oda-oda pillantott a könyvre, majd a kisfiam megmutatta neki, hogy miről szól. Szinte kinyílt a világ a kislány számára, viszont pár perc elteltével a nagymama megszólalt: “Ne olvassál, minek az? Játszoggyál.”

Azt hiszem, hogy abban teljesen igaza van Kukorelly Endrének, hogy “valóban nem túl rózsás a helyzet, ami az olvasási szokásokat érinti. De hosszútávon arra kell gondolnunk, hogy ha egészen kicsi kortól a gyermekeket kulturális zajjal vesszük körbe, akkor később majd nem is tudnak ettől szabadulni, elvonási tünetei lesznek kultúrától megfosztott perceiben.”

Remélem így lesz.

 

fotó: csalad.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s