Öt remek könyv nyárra

A minap olvastam egy ajánlót, mely a “10 könyv nyárra nőknek” címet kapta. Meglepő módon szinte csak romantikus könyv volt a sorban. Persze ez nem jelent semmit, mert mind mások vagyunk, de azt azért érdekesnek tartom, hogy miért gondolja valaki, hogy ha női könyvajánlót ír, akkor kizárólag szerelmi-, romantikus történetekre eshet a választása. Jöjjön most akkor öt remek könyv nyárra tőlem, nem csak romantikus, és nem csak nőknek.

Nemrég adtam közre az én bakancslistámat, a könyvekről ti is olvashattok majd, kezdve mondjuk Babiczky Tibor: Félbehagyott költeményeivel. Persze csapongok, mint szoktam. A múlt héten elmaradt a hét szerzője, Garaczi László.  Ezen a héten jön ő is, és a  Lemur-sorozata. Az olvasónaplóban pedig Zoltán Gábor és az Orgia című könyve érkezik, mely az idei év egyik legjobbja volt nekem. Ez már így kapásból három szerző, és több könyv, melyet nőknek pont úgy ajánlok, mint férfiaknak. Viccet félre téve, jöjjön akkor még néhány, mondjuk kettő, és a plusz egy a legjobbak közül, melyekről hamarosan  olvashattok is itt nálam, és nem csak nőknek tetszik majd.

Duricza Katarina: A rendes lányok csendben sírnak

Katarinát nem ismerem személyesen. De remélem ha kiolvastam a könyvét, akkor  beszélgetünk is a műről. A fülszöveget itt találjátok.

rendes lányok.png
A történet három nő életútján keresztül bontakozik ki, akik ugyanabban a nyolcemeletes panelházban laknak.
Júlia fodrászként dolgozik. Látszólag gondtalan életet él rendőr férjével és kisfiával, amikor váratlanul betoppan a szalonba András. Miközben a városban tombol a pokol, és fellángolnak a szlovák nacionalista érzések, az asszony magánéletében is eluralkodik a káosz. A nő, akinek egész addigi élete kötelezettségekkel és szorongással teli, felszabadultnak érzi magát a különleges vendég mellett. Az érzés kölcsönös, s bár mindketten megpróbálnak gátat vetni vonzalmuknak, a szerelem ereje erősebb.
Hilda a Júlia alatti lakásban él. Külföldi továbbtanulásról és bulikról álmodozik, de mindez lehetetlen egy olyan városban, ami a helyi maffia megszállása alatt van. A nyugdíjas Erzsi, a hetedikről, a tévésorozatokban keresi azt a boldogságot, ami egész életében elkerülte. Tehetetlenül nézi végig, ahogy Ricsi fiából véreskezű maffiózó lesz, és hogy a csallóközi álmos kisváros 1997-ben a rettegés szinonimájává válik.

Mostanában meglepődöm magamon, mondjuk mert olyanba is belevágok, amit eddig nem olvastam. Ez a könyv egy kicsit kilóg a sorból, és csak hogy adjunk a sztereotípiáknak,  jöjjön Jodi Picoult könyve az Ítélet. A könyv fülszövegét itt találjátok.

jodi picoult.jpg

A szerelem megválthat egy férfit – de a titkok és a hazugságok el is ítélhetik. Jóképű idegen érkezik az álmos New England-i kisvárosba, Salem Fallsba, remélve, hogy mindent tiszta lappal kezdhet. Az egykori előkészítős leányiskolai tanárt a múltban súlyos vádak érték, amelyek megpecsételték jövőjét. Aztán egyszer csak egy nyugalmas kisvárosban találja magát, amelynek a kocsmájában mosogat, Addie Peabody irányítása alatt. Lassacskán alkalmazkodik a napi rutinhoz, és Addie is megtalálja a helyét a mogorva férfi szívében. Ám Salem Fallsban egy tinilányokból álló csapat tagjai sötét titkokat rejtegetnek – és Jack kiváló célpontnak tűnik, hogy megvádolják őt. A modern boszorkányperek világában Jacknek újra bizonyítania kell az ártatlanságát egy egész város előtt, amely válaszokat vár. Vajon bízhatunk-e az igazságszolgáltatásban? És a nő, akit mindennél jobban szeret, vajon mindezek fényében megbízik-e még benne?

Plusz egy: Philip Roth 

Leláncolt Zuckerman – Trilógia és epilógus

Philip Roth.jpg

Philip Roth 1979 és 1985 között három regényt (A szellem árnyékában, A megszabadított Zuckerman, Anatómialecke) és egy kisregényt (A prágai orgia) szentelt legismertebb prózai alteregójának, Nathan Zuckerman amerikai zsidó írónak. A ma már egyetlen kötetként számon tartott történet lényegét tekintve egy hányatott alkotói útkeresés nagyszabású krónikája, az elismerésre törő művészi akarat, valamint a fikció nyersanyagául szolgáló valóság kisebb-nagyobb körei (a főszereplőt övező politikai hatalom, zsidó közösség, család vagy éppenséggel tulajdon teste) közötti összetett viszonyok izgalmas és elgondolkodtató feltérképezése. A Helikon Kiadó Philip Roth-életműsorozatát útjára indító Zuckerman – Trilógia és epilógus sötét humorral és finom öniróniával árnyalt vallomás az írói hivatás (vagy ha úgy tetszik: hitvallás) állandó dilemmáiról és változó lehetőségeiről.

 

forrás: libri

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s