Zoltán Gábor Orgiája

Ezen a héten az olvasónaplóban Zoltán Gábor Orgia című kötetével foglalkozunk. Azt mondja a szerző, hogy mivel a Városmajorban nőtt fel, azokról az élményekről akart írni, melyekre ott ráakadt. A mű egyfajta történelmi lenyomat, emlékmű is egyben, de azt hiszem Zoltán Gábor Orgiája még ettől is több.
A  II. világháború idején járunk.  Abban a korban, ahol aki zsidót bújtatott, azt megkínozták, majd megölték. A szerző egy keresztény gyáros történetén keresztül mutatja be a kor szörnyűségeit, és persze a gyárost, Rennert, akinek szerencséje volt, mivel őt arra kényszerítették, hogy vegyen részt a “TISZTA” Magyarország létrehozásában, és mindezt pedig úgy, hogy legyen készséges sofőr.

Renner nemrég még úr volt, vasgyáros, most pedig sajgó talpát próbálja  finoman a gázpedálra helyezni, melyet előző este a Hungaristák lilára vertek. Hiszen nem siet, “az emberek a platón úgy is halottak, a folyó ugyanúgy folyik, amikor még éltek, és ugyanúgy fog folyni, amikor már benne lesznek.”

“Szégyenhalál”

mondja Vas István a kínzásokról. Megrendítő, ahogy a nyilasok kihasználták más ember gyengeségét, úgy, hogy közben élvezettel öltek, és kínozták a gyengébbet, mulattak rajta.  Olykor a 15 éves lányt, éppúgy, mint a 70 évest. Mindezt pedig azért, mert “nem megfelelő a származása”! “A második világháború végnapjaiban játszódó regény a nyilasok szemszögéből mutatja meg, milyen is az, amikor valaki(k) egy eszme nevében önként, kéjjel öl(nek), nemcsak parancsra. “

A “tizenkétkerben” a  Hungarizmus nem csupán egy eszme volt, életmóddá vált, mégha az újdonsült nyilasoknak annak előtte eszébe sem jutott azonosulni ezzel az eszmével. Kis idő múltán, úgy kínozták a zsidókat, katonaszökevényeket, mint akik egész életükben ezt csinálták volna. Talán a könyv legfontosabb üzenete ez. A manipuláció, vagy egyszerűen a tartozni valahova akarás kényszere, hiszen valahova mégis jobb, mint sehova, még ha ez gyilkolással is jár.

Túl kellett élni

Az élet esetlegessé vált, nem beszélve a túlélésről, hiszen a nyilasoknak “semmi skrupulusuk nincs a tekintetben, hogy helyénvaló-e nőket  és gyerekeket bántalmazni.”

És, hogy mit csináltak 1944-1945 között a városmajori nyilasok? Keresztény férfiak ezreit kényszerítettek arra, hogy harcoljanak a szovjetek ellen. És mindezt Isten nevében, hiszen a műben megjelenik Páter Kun, aki az erdélyi Kézdivásárhelyről érkezett Minorita szerzetes “színpadias gesztussal újra magára öltötte a csuhát, övéről pisztoly és kézigránát lógott, reinkarnálódott Kapisztrán Jánosként szólította harcba a népet.”

Véresmajor

A regény munkacíme Véresmajor volt, szerintem találó, ahogy az Orgia is, mely nem jelent mást, mint azoknak az embernek a szenvedését, és halálát, akiket a nyilasok megkínoztak és elpusztítottak. Megrendítő könyv volt, ugyanakkor hadd idézzem a  HVG címét, “A könyv, amelynek fel kellene robbantania a hazai irodalmi közéletet”. Nos a olvasót mindenképp, még napok múltán is ott motoszkál néhány szereplő a fejemben.

forrás: hvg

Kép forrása: hetek.hu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s