Augusztusi könyvajánló

A nyár mindig olyan hamar tovatűnik. Az összes csodás élményével, érzésével, emlékével: a hajnali napsugaraival, a vízpart hűsítő élményével, az érett gyümölcsök édes ízeivel, a kert pihentető virágillatával. Ezért hát, használjuk ki, ami a nyárból még maradt: strandoljunk, kiránduljunk vagy egyszerűen csak üljünk ki a kertbe olvasni. Ehhez ajánlok most nektek három remek könyvet! Itt az augusztusi könyvajánló!

FODOR MARCSI – NESSET ADRIENN: 50 ELSZÁNT MAGYAR NŐ

50Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem is említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberiség.  Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.  A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.

A könyvről többet itt tudhattok meg.

 

MARGARET ATWOOD  A VAK BÉRGYILKOS

Margaret atwod.jpgCsaládi titkok, testvérféltékenység, politikai fondorlatok és társadalmi feszültségek, ígéretek és árulások, “ veszteség és fájdalom, emlékezés és sóvárgás” kavarognak Atwood nagyszerű új regényében amelynek egyik cselekményszála az első világháború előtt felemelkedett gyáros dinasztia hanyatlását állítja elénk. Az írónőt joggal dicsérik azért, hogy mesterien képes az egyéni sorsok összetettségét a történelem fordulataival összeszőni. A Chase család sorsára döntő befolyást gyakorolt az első világháború, a gazdasági válság és a politikai boszorkányüldözés, a végső tragédia azonban éppen ennyire az emberi gyarlóság, kapzsiság és szenvedély következménye. Margaret Atwood regényíró, költő és drámaíró 1939-ben született a kanadai Ottawában. Számos kitüntetés és díj birtokosa, harmincnyolcadik könyvét, A vak bérgyilkost 2000-ben Booker Prize díjjal jutalmazták.  Többet a könyvről itt.

HELEN RAPPAPORT: A NÉGY NŐVÉR

romanov.jpg1918. július 17. Négy fiatal nő lesétál annak a jekatyerinburgi háznak a pincéjébe, amely egy ideje már az otthonuk és a börtönük. Közülük a legidősebb huszonhárom, a legfiatalabb mindössze tizenhét éves. Szüleikkel és öccsükkel együtt valamennyiüket brutális módon meggyilkolják. Bűnük csak annyi ,hogy minden oroszok cárjának és cárnőjének a lányai.

Helen Rappaport, a jeles életrajzíró az eddigi leghitelesebb beszámolót tárja elénk a könyvében Olga, Tatyjana, Marija és Anasztaszija nagyhercegnőkről. A lányok saját leveleiből és naplóiból merített részletekkel eleven képet fest életükről a Romanov- dinasztia végnapjaiban. Ez a lebilincselően olvasmányos, alapos kutatásra épülő és mélységesen megindító könyv valósággal megszólaltatja a lányokat, történetükkel csaknem egy évszázaddal a haláluk után is megrendíti az olvasókat. A könyvről többet itt tudhattok meg.

 

szerző: Rinner Anita

kép forrása: libri.hu, lenduletmagazin, europa

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s