NAGY KÖNYV 1: Kosztolányi Dezső Aranysárkány

Keressük a legnépszerűbb magyar szerzőt, illetve könyvet. Minden MAGYAR nyelven írott könyv részt vehet a játékban. Legyen az erdélyi magyar író, vagy más határon túl élő magyar szerző. Túl sok kikötés nincs, jöhet akár egy kiscicás mesekönyv, vagy a legvéresebb krimi, szépirodalom, bármi, ami szerintetek lehet a NAGY KÖNYV a későbbiekben. Az sem fontos, hogy melyik évben adták ki, lehet a legfrissebb, és egy a hetvenes években megjelent mű is. Csupán egyetlenegy kikötés van, MAGYAR szerző könyvét keressük. Ahogy ígértem, minden könyvet, mely a szavazásban részt vesz bemutatunk nektek, itt jön mindjárt az első: NAGY KÖNYV 1: Kosztolányi Dezső Aranysárkány.

Kosztolányi Dezső regényei közül az Aranysárkány is hasonló témát dolgoz fel, mint a Pacsirta vagy az Édes Anna. Egy idillinek látszó kisváros, annak tanárai és diákjai, egy szép tavaszi nap, és egy gyönyörű aranyból készült sárkány képe áll össze a regény elején – azonban ez csak a látszat. Azok a feszültségek, melyeket egy ideig összetartott a tanár-diák vagy a szülő-gyermek viszony, előtörnek, és személyes tragédiá(k)ba fulladnak.

Novák Antal a természettudomány elismert tanára, aki legjobban a szertárában érzi magát, ám életének többi szereplőjét nem képes irányítani. Lányával, Hildával egyre kevésbé ért szót, régi és jelenlegi tanítványok bosszút esküsznek ellene, amiért megbuktatta őket – folyamatos megaláztatások sora éri, amelyeket nem képes feldolgozni. Hiába keres, nem talál megoldást…

Az Aranysárkány világa egy elfojtott világ: a napi rutin és látszattevékenységek mögött komoly problémák állnak, melyekről senki nem vesz tudomást. A helyenként elő-előtörő agresszió, a fiatalok erőszakossága mind-mind ott van mindenki lelkében és gondolataiban, csak a merev konvenciók tartják azokat vissza.Néha kicsit lassú, néha kicsit nehézkes Kosztolányi prózája, de megéri végigolvasni, mert mondanivalója a mai világra vetítve sem veszített aktualitásából.

A fülszöveget lentebb találjátok. A szavazás a következő linken érhető el.

Koztlányi AranysárkányNovák Antal világa a kívülállók számára egyszerű, szelíd, tiszta és titokzatos, mert ez a világ a magányé. Pontossága, rendszeretete, szorgalma, lelkiismeretessége legendás hírű, pedig nem több kitartóan végigélt szerepnél, melynek lelki hátországa a szorongó nyugtalanság. Felesége elvesztése után az évek lassú vonulatában a hitves falon függő, néma képe összeépült egy másik, egy élő, egy mind vonzóbb arccal – a Hildáéval, s mert a gyermek arca szinte egy az anyáéval, benne, általa él az egyiké és általa élet a másiké. Hilda mindebből semmit sem lát, csak annak poklát éli át. A kamaszok kegyetlen életrevalóságával tör magának réseket börtöne falán. Amikor apja rajtakapja Tibort Hilda szobájából való menekülése közben, szinte valódi vetélytársként néz vele, a tanítvánnyal farkasszemet. Hilda feszült párbeszéde apjával sürgeti a kimondhatatlant. Novák Antal itt, a Hildával való fájdalmas szócsatában találkozik először a teljes magánnyal, mely kínzóbb a nemlétnél. És ettől fogva, mintha megtébolyodott volna a világ. A diákok ellenségessé válnak, a kollegák egyre elviselhetetlenebbek. Hilda, Tibor, Liszner külön-külön, egyenként talán nem is rosszak, és mégis egy nagy, nyomasztó, ellenséges közösséggé egyesülnek Novák Antal alvajáró igazságkeresésének vízióiban. Öngyilkosságában a szenvedő ember ül diadalt a megaláztatással való kiegyezés felett. Az aranysárkány az ifjúság szimbóluma, a végtelennel, az egekkel kacérkodó fiatalság-láznak, mindent tipró indulatnak, féktelen szabadság-akaratnak a jelképe. “Szép”, mert fénylő, csillogó, dús a ragyogásban; és riasztó, mert sárkány-testű. Csodálni való, magával ragadó, úsztatja a tekintetet, és mégis gyűlöletes, mert jelzése, parancsoló istene az elmúlásnak.

forrás: szepirodalom.blog.hu, libri

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s