Nagy könyv 2: Böszörményi Gyula Rudnay gyilkosságok

Keressük a legnépszerűbb magyar szerzőt, illetve könyvet. Minden MAGYAR nyelven írott könyv részt vehet a játékban. Legyen az erdélyi magyar író, vagy más határon túl élő magyar szerző. Túl sok kikötés nincs, jöhet akár egy kiscicás mesekönyv, vagy a legvéresebb krimi, szépirodalom, bármi, ami szerintetek lehet a NAGY KÖNYV a későbbiekben. Az sem fontos, hogy melyik évben adták ki, lehet a legfrissebb, és egy a hetvenes években megjelent mű is. Csupán egyetlenegy kikötés van, MAGYAR szerző könyvét keressük. Ahogy ígértem, minden könyvet, mely a szavazásban részt vesz bemutatunk nektek, itt jön mindjárt a második: NAGY KÖNYV 2: Böszörményi Gyula Rudnay gyilkosságok.

A könyvről a szembetunő blog is írt, nekik nagyon tetszett a könyv.  A szavazás a következő linken érhető el.

A történet nincs híján meglepő fordulatoknak, melyeknek már az első sortól kezdve részesei lehetünk. Bár megvallom, itt (mármint rögtön a történet elején) picit meg is illetődtem, mert egy laza bevezetőre számítottam, Mili kisasszony és Ambrózy báró csipkelődéseivel, de nem! Itt kérem, nincs pihenés, nincsenek érdektelen oldalak, mondatok, vagy szavak. A Rudnay-gyilkosságok elejétől a végéig lekötött, szórakoztatott, nem hagyott nyugodni. Folyamatosan kattogott az agyam a talányokon, a következő lépéseken, a miérteken (nem csak az eseményfolyam vagy a gyilkosságok, hanem a szereplők kapcsolatának miértjein is). Mindeközben pedig élveztem a századforduló Magyarországának hétköznapjait, társadalmi változásait, belehelyezkedve az aktuális világba, és sodródva az eseményekkel. Hogy e két érzés hogyan-miképp egyeztethető össze, és hogyan valósulhat meg konkrétan, azt nem igazán értem/tudom, mindenesetre így történt. 

rudax.jpg1900 ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: kereken hét olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Az eltűnt Hangay Emma kisasszony megtalálására tett kudarcos kísérlet után Ambrózy báró elvállalja eme különös eseteket, melyek teljességgel érthetetlenek. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút – és a pesti kocsmárosnak ugyan mi oka lehetett vidékre ruccanni, hogy aztán a puszta közepén meggyilkoljon egy idős cselédasszonyt? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog. A Leányrablás Budapesten című, nagysikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!

 

forrás: szembetuno blogspot.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s